Tuotteet
LapsilleMårsbackaPääsiäiskukat
KevätSyyskukatJoulukukatAukioloajatyhteystiedotPuutarhan taustaKysymyksiäEtusivu

 

Hedelmäpuut ja hyötykasvit

OMENAPUUT Kesälajikkeet

HUVITUS I-IV
Aikainen kesälajike. Hedelmät pieniä, pitkänpyöreitä, pohjaväri keltainen, peiteväri punainen. Malto mehukas, hienorakeinen, ja murea. Makea ja miedosti happoinen, tuoreena syötävä omena.

PUNAPOSKI ( KRASNAJA RANNAJA)I-III
Raikkaan happoinen kesäomena. Hedelmä suurehko ja punainen. Hyvin taudinkestävä. Immuuni omenaruvelle.

VALKEAKUULAS I-III
Kesälajike. Hedelmät keskikokoisia, pyöreän kekomaisia, toispuoleisia, kuoressa on terävä sauma. Vihreänkeltainen, kypsänä vaalea omena. Malto murea, valkea, mehukas ja kypsänä kuulas. Maku raikkaan hapahko ja mausteinen. Hyvä tuore-, mutta myös talouskäyttöön soveltuva omena. Lajike on hyvä pölyttäjä.


Syyslajikkeet

JASPI I-III (IV)
Myöhäinen syyslajike. Hedelmät lähes kokonaan tummanpunaisia, suuria tai keskikoisia. Maku miedosti happoinen ja mausteinen. Runsassatoinen herkkuomena.

KELTAKANELI I-V (VI)
Syyslajike. Hedelmät keskikokoisia, litteänpyöreitä. Pohjaväri kellertävä, peiteväri punaisina juovina tai läiskinä. Maku makeahko ja viinihappoinen, kanelinmausteinen. Hyvä syönti- ja talousomena. Hyvä pölyttäjä.

MOSKOVAN PÄÄRYNÄOMENA I-IV
Hedelmä keskikoinen, väriltään keltainen hennon punaisin viiruin. Maku hienon viinihappoinen.Kestävä ja terve lajike jopa savimaille.

PEKKA ® I-II (III)
Syyslajike. Hedelmä keskikokoinen, tumman purppuranpunainen. Malto sisältä punaviiruinen, makea.

PETTERI ® I-III
Syyslajike. Hedelmä keskikokoinen ja hyvin tummanpunainen. Hienoarominen herkkuomena.

PUNAINEN MELBA I-II (III)
Syyslajike. Melban punainen muoto. Hedelmät keskikokoisia, pyöreitä ja ohutkuorisia. Pohjaväri vihreä, ruusunpunainen peiteväri lähes tasaisena punavärinä. Malto valkea, mehevä ja murea. Maku makean viinihappoinen ja aromikas. Erinomainen tuore- ja talousomena.

PUNAKANELI I-V
Syyslajike. Hedelmät keskikokoisia, litteänpyöreitä. Pohjaväri kellertävä,runsas punainen peiteväri. Malto valkea, tiivis ja murea. Maku hieno ja mehevä, makeahko ja viinihappoinen, kanelinmausteinen. Hyvä syönti- ja talousomena, joka säilyy noin kuukauden. Hyvä pölyttäjä.

USLADA I-IV
Maku herkullinen, lievästi vadelma-arominen. Hedelmä kookas, vihertävänkeltainen ja punaviiruinen. Runsasatoinen. Immuuni omenaruvelle.

 

Talvilajikkeet

ANTONOVKA I-V
Talvilajike. Hedelmät suuria, pohjaväri vihertävän keltainen, kypsänä sitruunankeltainen. Malto tiivis, mehukas, raikas, happoinen ja aromikas. Hyvä soseomena, poimitaan lokakuussa, säilyy joulukuuhun saakka.

AFRODITA I-III
Talvilajike. Täysin ruvenkestävä aikainen talviomena. Runsassatoinen. Hedelmän pohjaväri vihertävänkeltainen ja peiteväri vadelmanpunainen. Maku aromikas. Hedelmät poimitaan lokakuussa, omenat säilyvät tammikuuhun saakka.

AURINKOINEN (SOLNYSHKO) I-III
Hohtavan punakeltainen, raikas ja miellyttävän hapokas talviomena. Lajike ei altistu omenaruvelle.

LOBO I-II
Talvilajike. Hedelmät keskikokoisia tai suurehkoja, litteänpyöreitä, usein toispuoleisia. Pohjaväri kellertävänvihreä, peiteväri runsas tummanpunainen. Malto valkea, hieno ja tiivis. Mehukas, makean happoinen ja hienomausteinen herkkuomena.

ÅKERÖ I-III
Talvilajike. Hedelmät keskikokoisia tai suuria, lieriömäisiä, kantakuoppa täyttynyt ja kanta kiinni maltoisessa kyhmyssä. Pohjaväri vaalean keltainen, peiteväri tiilenpunainen. Malto kellertävä, kova ja mehukas. Maku makea, hienomausteinen ja lievästi happoinen. Herkkuomena, joka säilyy jopa tammikuulle asti.

Istutus ja Leikkausohjeet (PDF tiedosto)

 

PERHEOMENAPUUT

Samaan puuhun on vartettu 3 erilaista lajiketta. Puu on sen vuoksi itsepölyttävä. Sopii pienempäänkin pihaan ja silti voi nauttia kolmesta eri omenalajikkeesta kasvavan samassa puussa.

 

KÄÄPIÖOMENAPUUT (HILLITTYKASVUISET OMENAPUUT )

Hillittykasvuiset omenapuut ovat tavallisia omenalajikkeita (punakaneleita ja
valkeakuulaita jne) jotka eroavat ns. normaaleista omenapuista siinä, että perusrunko jolle ne on vartettu, on pienempijuuristoinen. Siten puu kasvaa vain parin metrin mittaiseksi.
Pienen kokonsa ansioista puut mahtuvat oivallisesti vaikkapa rivitalojen pihoihin. Taimien väliksi riittää 1—1,5 m; tavallisille puille 4 m:n välit. Kääpiöomenat yltävät enintään 2—2,5 m korkeiksi, mutta niiden hedelmät ovat yhtä suuria ja jopa suurempia kuin perinteisissä omenapuissa, koska pienessä latvuksessa ne saavat runsaasti valoa.

Lajikkeet:
AFRODITA, AURINKOINEN, HUVITUS ,PUNAINEN MELBA, VALKEA KUULAS, ÅKERÖ

 

LUUMUPUUT

KUNTALAN PUNALUUMU I-III
Pieni- ja makeahedelmäinen punaluumu. Sato kypsyy aikaisin.

KUOKKALAN LUUMU I-III(IV)
Hedelmä keskikokoinen. Väri punakeltainen. Oksisto rento.

PARIKKALAN TUMMALUUMU I-III (IV)
Luumu on keskikoinen, tummanpunainen ja aromikas. Sopii sekä tuore- että talouskäyttöön. Itsepölyttyvä ja hyvä pölyttäjä keltaluumulle.

SINIKKA I-III
Hedelmä kauniin sinisen vahakerroksen peittämä, pohjaväri tummansininen. Maku herkullisen happoinen, kypsänä makeahko ja happoinen. Sopii pöytähedelmäksi ja säilöntään. Itsepölytteinen.

VICTORIA I-II
Hedelmä keskikokoinen tai suuri, soikea. Pohjaväri vihreänkeltainen, punainen peiteväri peittää usein koko pinnan. Malto vaaleankeltainen, kiinteä ja mehevä. Makean happoinen, kypsänä hienoarominen tuore- ja talousluumu. Itsepölytteinen.

SIIVOSEN KELTALUUMU I-III (IV)
Hedelmä keskikokoinen, kypsänä makea. Hedelmät kypsyvät myöhään, mutta niitä voidaan kypsyttää sisällä. Tarvitsee pölyttäjän.

 

KIRSIKKAPUUT

FANAL I-III
Hedelmä keskikokoinen ja pyöreä, violetinpunainen. Hedelmät mehukkaita, maku hapan, miltei kirpeä. Runsassatoisin kirsikkamme. Erinomainen talousmarja. Itsepölytteinen.

HUVIMAJANKIRSIKKA I-IV
Vanha hapankirsikkalajike, joka on otettu uudelleen viljelyyn. Satoisa. Marjat kookkaita ja makeahkoja. Itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjälajike.

SIKKOLA I-IV
Hedelmä punainen, malto vaaleahko. Maku makea. Hyvä pöytä- ja taloushedelmä.

VARJOMORELLI I-III
Hedelmä keskisuuri, tumman- tai mustanpunainen. Malto pehmeä ja mehevä. Maku hapan, hienoarominen ja hiukan mausteinen. Erinomainen taloushedelmä, täysin kypsänä hyvä tuorehedelmä. Itsepölytteinen ja hyvä pölyttäjä muille.

 

PENSASKIRSIKAT

SUKLAAKIRSIKKA I-IV
Matalakasvuinen pensaskirsikka, korkeus n.1,5-2m. Marjat suklaanrus-keita, makeita ja miedosti mantelilta maistuvia. Itsepölytteinen. Voimakas oranssinpunainen syysväri.

 

PÄÄRYNÄT

AUNEN PÄÄRYNÄ I-III
Hedelmä pienehkö, kellertävä ja makea. Itsepölyttyvä lajike.

BESSEMJANKA I-II (III)
Hedelmä pienehkö, pyöreä, vihreä. Malto valkea ja mehukas, hyvänmakuinen. Kypsyy syyskuun lopulla. Puu hillitty- ja pystykasvuinen. Talouskäyttöön. Tarvitsee pölyttäjän.

LADA I-IV
Aikainen lajike. Hyvin talven- ja ruvenkestävä. Väritys vaaleankeltainen ja punertava.Maku
makeanhappoinen ja aromikas. Tarvitsee pölyttäjän. Uutuus 2018!

PEPI I-II (III)
Hedelmä keskikokoinen, vihreä, auringon puolelta punertava. Herkullinen, makea ja mehukas. Tulee nuorena satoikään. Itsepölytteinen.

 

MARJAPENSAAT

MUSTAHERUKKA Öjebyn I-V
Pystykasvuinen, suurimarjainen, mehukas ja satoisa lajike. Melko hyvin härmää kestävä.

MUSTAHERUKKA Marski I-V
Marjat isot, maukkaat ja makeat. Sopii hyvin tuorekäyttöön. Kestävä härmää vastaan. Erittäin pysykasvuinen. Soveltuu myös aitapensaaksi. Melko myöhäinen, satoisa lajike.

MUSTAHERUKKA Melalahti I-V
Erittäin pystykasvuinen. Marjat isot, makeat. Kohtalaisen satoisa. Kestävä karviaishärmää vastaan. Sopiva erityisesti Suomen pohjois-ja itäosiin.

MUSTAHERUKKA Mikael I-V
Marjat kypsyvät aikaisin ja ovat maultaan makeahkoja ja herkullisia. Sopivat hyvin tuorekäyttöön ja säilöntään. Runsassatoinen lajike. Pystykasvuinen pensas.

MUSTAHERUKKA Mortti I-V
Voimakaskasvuinen, korkea, selvästi pystympi kuin Öjebyn. Satoisuus Öjebyn luokkaa, mutta sato kypsyy hieman myöhemmin. Marjat suuret ja erittäin maukkaat, voimakasaromiset. Härmänkestävä. Suomalainen lajike.

MUSTAHERUKKA Pohjan Jätti I-IV
Melko pystykasvuinen pensas. Marjat hyvin suuret ja voimakkaanmakuiset. Melko hyvin härmää kestävä.

PUNAHERUKKA Punainen Hollantilainen I-V(VI)
Reheväkasvuinen. Marjat tertuissa,voimakasaromisia ja raikkaan happoisia.Sato runsas, kypsyy elokuussa. Taudinkestävä.

PUNAHERUKKA Katri I-IV
Erittäin runsassatoinen,. Suuret hapahkot marjat. Taudinkestävä. Pensas melko iso, pysty- ja tukevaoksainen. Muistuttaa Punaista Hollantilaista.

VAALEANPUNAINEN HERUKKA Aili I-VI
Pensas on hillittykasvuinen. Marjat vaaleanpunaiset, miellyttävänmakuiset ja miedommat kuin punaherukalla.

VALKOHERUKKA Valkoinen Hollantilainen I-V
Pystykasvuinen ja suhteellisen pienikokoinen pensas. Marjat makeanhappoisia,satoisa ja taudinkestävä lajike.

VIHERHERUKKA Venny I-IV (V)
Hillittykasvuinen ja pystykasvuinen ,mustaherukan vihreämarjainen muunnos.
Marjat kellanvihreitä, hyvin makeita. Soveltuu tuorekäyttöön ja hillomarjaksi.

KARVIAINEN Hinnonmäen Keltainen I-V
Rento-oksainen. Marjat suuret ja vihertävän keltaisia. Happoinen ja hyvänmakuinen.Kypsyy elokuun alussa. Härmänkestävä.

KARVIAINEN Lepaan Punainen I-V(VI)
Pystykasvuinen. Marjat tummanpunaisia ja makeita. Runsassatoinen. Kypsyy elokuussa. Härmänkestävä.

 

MANSIKAN TAIMET

BOUNTY
Kanadalainen 2-3 päivää Sengaa myöhäisempi lajike. Runsassatoinen, marjat kiinteitä ja makeita. Melko hyvin harmaahometta ja härmää kestävä.

HONEOYE
Amerikkalainen aikainen lajike. Satoisa,marjat keskisuuria, tasakokoisia ja kartiomaisia.Tekee runsaasti rönsyjä.

JONSOK
Norjalainen aikainen lajike.Hyvä talvenkestävyys. Marjat kiinteitä ja voimakasaromisia. Erittäin hyvä pakastemarja.

KAUNOTAR
Aikainen lajike, valmistuu samoihin aikoihin kuin Jonsok. Marjat pyöreän kiilamaisia ja maku miellyttävä. Marjan laatu tasainen.

KULKURI
Keskiaikainen lajike, marjat pyöreitä, tummanpunaisia ja voimakkaan makuisia.

POLKA
Hollantilainen myöhäinen lajike. Voimakaskasvuinen ja satoisa. Marjat kiinteitä ja hyvänmakuisia. Kestää harmaahometta melko hyvin.

 

KOTIMAISET PENSASMUSTIKAT

AINO I-V
Tuuhea ja reheväkasvuinen lajike. Marjat suuria, makeita ja aromikkaita. Runsas sato kypsyy elokuun aikana. Ristipölytys parantaa satoa.

ALVAR I-V
Tuuhea ja reheväkasvuinen lajike. Marjat suuria, makeita ja aromikkaita. Runsas sato kypsyy elokuun aikana. Ristipölytys parantaa satoa.

NORTH BLUE I-VI
Tiheäkasvuinen pensas, marjat suuria ja maukkaita. Itsepölytteinen.

PINK LEMONADE I-III (IV)
Pensaalla on tumman pinkit erittäin suuret ja maukkaat marjat. Hillittykasvuinen pensas kasvaa n. metrin korkuiseksi. Sato kypsyy elo-syyskuussa. Runsasatoinen.
Keltaoranssi syysväri. Hyötyy ristipölytyksestä.

 

TYRNIT

TARMO I-VI
Hedeyksilö, kotimainen luonnonkanta. Tiheähkö, pyöreähkö pensas, jossa jonkin verran piikkejä. Kestävä versolaikkutautia vastaan.

TYTTI I-VI
Emiyksilö, kotimainen luonnonkanta.Tiheä ja hillittykasvuinen pensas. Marja oranssi ja pitkulainen. Maku voimakas, korkea C-vitamiinipitoisuus. Kypsyy elo-syyskuussa. Satoisa ja terve pensas. Yksi Tarmo-pensas pölyttää viisi Tytti-pensasta.

 

VIINIKÖYNNÖKSET

JUBILEINAJA NOVGORODA I-II
Rypäleet kellanvihreitä, suuria ja makeita.Aitoviiniköynnöksen ja amurinviinin risteytys. Kestää jopa - 30 astetta pakkasta. Kypsyy syyskuun alussa.

HAZAINE SLADKII I
Voimakaskasvuinen lajike. Rypäleet sinisiä. Aitoviiniköynnöksen ja amurinviinin välinen risteymä. Sopii kasvihuoneviljelyyn.

RONDO I
Rypäleet suuria, sinisiä ja mehukkaita. Voimakaskasvuinen.
Erinomainen lajike kasvihuoneeseen.

ZILGA I-II(III)
Yksi kestävimmistä rypäleistämme. Viihtyy kasvihuoneessa ja myös avomaalla lämpimällä ja suojaisella paikalla. Tuottaa makeita siniliiloja rypäleitä, runsassatoinen. Kasvusto kannattaa suojata talveksi.

Viiniköynnöksen leikkaus ja hoito (PDF tiedosto)

 

VADELMAN TAIMET

MAURIN MAKEA I-V
Matala pensasmainen kasvutapa. Ei tarvitse välttämättä tukea.
Marjat suuria ja makeita. Hyvä talvenkestävyys.

OTTAWA I-V
Voimakasversoinen ja runsassatoinen lajike. Marjat keskikokoiset ja melko makeat.
Sopii sekä tuorekäyttöön että pakastukseen. Hyvä talvenkestävyys.

POLKA (Syysvadelma) I-III
Aikainen syysvadelma. Tekee marjoja sekä ensimmäisen että toisen vuoden versoihin. Marjat suuria , maukkaita ja kiinteitä. Korkeus 1-1,5 m.

KARHUNVATUKKA Sonja I-III(IV)
Kotimainen maatiaiskanta,kukkii keskikesällä ja marjat alkavat kypsyä elokuussa, koko sato ehtii valmistua ennen syyspakkasia.
Marjat isoja, kiiltävän mustia ja makeita. Runsassatoinen.

MARJA-ARONIA Viking I-V MYÖS RUNGOLLISENA
Voimakaskasvuisempi kuin koristearonia. Marjat mustat ja voimakkaan aromikkaat. Sopii hyvin talouskäyttöön ja viinin valmistukseen.

 

MEILTÄ MYÖS

Amelanchier alnifolia "Härkätien Herkku" - Marjatuomipihlaja

Fragaria x ananassa - Amppelimansikka

Lonicera caerulea - Hunajamarja

Lonicera var. kamtschatica Hilma - Hunajamarja

Lycium barbarum New Big - Gojimarja

Prunus armeniaca ”Bergeon”- Aprikoosi

Prunus persica ”Amsden”- Persikka

Rubus Black Satin - Karhunvatukka