Tuotteet
LapsilleMårsbackaPääsiäiskukat
KevätSyyskukatJoulukukatAukioloajatyhteystiedotPuutarhan taustaKysymyksiäEtusivu

 

Istutus- ja leikkausohjeet

YLEISIÄ ISTUTUSOHJEITA

Ennen istutustyön aloittamista kasvupaikkaKukkiva omenapuu
on kunnostettava: kasvualusta lannoitetaan ja kalkitaan. Jos maa on savinen voidaan se salaojittaa soralla tai hiekalla.

Taimet on syytä liottaa vedessä ennen istutusta.
Avojuuristen taimien juuret upotetaan veteen vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Astia- ja paakkutaimien juuripaakut voi upottaa veteen muutamaksi tunniksi.

Taimi asetetaan istutuskuoppaan ja kuoppa täytetään mullalla tai turvemulta-seoksella. Maa tiivistetään juurten tai juuripaakun ympäriltä rikkomatta kuitenkaan paakkua tai juuristoa.

Tämän jälkeen kastellaan runsaasti;pensaille annetaan n. 10 litraa vettä ja puille useita kymmeniä litroja. Kosteus säilyy paremmin jos maan pinta katetaan n.3-5 senttimetrin paksuisella kuorikatekerroksella.

Kasvuunlähdön varmistamiseksi kannattaa
huolehtia riittävästä kastelusta ja sumutuksesta
muutaman viikon ajan.

HEDELMÄPUUT

ISTUTUS:

Hedelmäpuun taimet ovat astiataimia ja niitä voidaan istuttaa sulan maan aikana eli aikaisesta keväästä myöhään syksyyn.

Istutuskuopan tulee olla riittävän suuri, läpimitaltaan n. 80-100 cm ja syvyydeltään myös 80-100 cm. Juuripaakku asetetaan istutuskuoppaan ehjänä ja taimi istutetaan niin että juuripaakun yläreuna tulee multapinnan kanssa samaan tasoon.

Puuntaimi tuetaan tukevalla tukikepillä ja sidotaan puun runkoon kiinni ainakin kahdesta kohtaa.

 

 

LEIKKAUS:

Istutusleikkaus:
Latvasta leikataan n.1/3 pois ja oksista noin puolet pituudesta. Viimeisen silmun on suuntauduttava aina ulospäin puusta ja oksat leikataan niin läheltä silmua kuin se on mahdollista vahingoittamatta sitä. Mahdollinen kilpalatva ja vioittuneet oksat poistetaan.

Hoitoleikkaus:
Istutuksen jälkeisinä vuosina leikkausta jatketaan samalla tavalla eli keväisin leikataan n.1/3 osa edellisen vuoden vuosikasvusta pois sekä kaikki sisäänpäinkääntyneet oksat poistetaan kokonaan.Näin latvuksesta saadaan ilmava ja sopusuhtainen.
Lisäksi voidaan säädellä puun korkeutta ja helpottaa näin hedelmien poimimista.
Leikatessa poistetaan liian tiheässä olevat oksat, väärin suuntautuneet ja vioittuneet oksat sekä terävät oksakulmat. Toisiaan hankaavista oksista heikompi poistetaan kokonaan.

Hedelmäpuista keväällä leikataan omena- ja päärynäpuut.
Syksyllä leikataan kirsikka-, luumu- ja kriikunapuut.
Päärynä-,luumu-,kirsikka- ja kriikunapuut eivät vaadi
vuosittaista leikkausta, vaan ne saavat kasvaa vapaammin.

 

 

 

RUUSUT

Istutus:
Ennen istutustyön aloittamista kasvupaikka on kunnostettava: kasvualusta lannoitetaan ja kalkitaan.
Taimet on syytä liottaa vedessä ennen istutusta.
Avojuuristen taimien juuret upotetaan veteen vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Astiataimien juuripaakut voi upottaa veteen muutamaksi tunniksi.

On tärkeää istuttaa ruusut riittävän syvälle; jotta
ne talvehtivat hyvin. Jalostuskohdan tulee jäädä 15 cm
maanpinnan alapuolelle. Talvehtimisen varmistamiseksi on hyvä lisätäsyksyllä multaa, jotta jalostuskohta on tarpeeksi syvällä. Taimet on hyvä suojata talvisuojalla tai havunoksilla talven ajaksi.

Leikkaus:
Jaloruusut leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista. Istutuksen jälkeisessäleikkauksessa 3-4 vahvimpaan oksaan jätetään 3-5 silmua kuhunkin. Pensasruusutleikataan keväällä, mutta ne eivät tarvitse niin voimakasta leikkausta kuin jaloruusut.
Köynnösruusuista poistetaan vain talvivaurioita saaneet
oksien päät.

 

 

KÖYNNÖKSET

Astiataimina köynnöskasveja voidaan istuttaa koko sulan maan ajan.Aremmat lajit, kuten köynnösruusut ja jalokärhöt, istutetaan kuitenkin keväällä. Seinän viereen istutettaessa taimet asetetaan hieman vinoon asentoon seinää kohden, sillä kuivuus saattaa haitata kasveja räystään alla.

Köynnöskasvien taimet istutetaan samaan syvyyteen, kuin ne ovat taimistossakin kasvaneet. Poikkeuksena ovat jalokärhöt köynnösruusut, jotka istutetaan 15 cm entistä syvempään samaan tapaan kuin jaloruusutkin.Syvempään istutettavien taimien tyven ympärille on hyvä laittaa hiekkaa tautivaaran torjumiseksi.

Talveksi arimmat kasvit on syytä suojata talvisuojalla tai havunoksilla.