Hedelmäpuiden istutus

Hedelmäpuun taimet ovat astiataimia ja niitä voidaan istuttaa sulan maan aikana eli aikaisesta keväästä myöhään syksyyn. Istutuskuopan tulee olla riittävän suuri, läpimitaltaan n. 80-100 cm ja syvyydeltään myös 80-100 cm. Juuripaakku asetetaan istutuskuoppaan ehjänä ja taimi istutetaan niin että juuripaakun yläreuna tulee multapinnan kanssa samaan tasoon. Istutuskuopan tulee olla riittävän suuri, läpimitaltaan n. 80-100 cm ja syvyydeltään myös 80-100 cm. Juuripaakku asetetaan istutuskuoppaan ehjänä ja taimi istutetaan niin että juuripaakun yläreuna tulee multapinnan kanssa samaan tasoon.

Istutusleikkaus: Latvasta leikataan n. 1/3 pois ja oksista noin puolet pituudesta. Viimeisen silmun on suuntauduttava aina ulospäin puusta ja oksat leikataan niin läheltä silmua kuin se on mahdollista vahingoittamatta sitä. Mahdollinen kilpalatva ja vioittuneet oksat poistetaan.

Hoitoleikkaus: Istutuksen jälkeisinä vuosina leikkausta jatketaan samalla tavalla eli keväisin leikataan n. 1/3 osa edellisen vuoden vuosikasvusta pois sekä kaikki sisäänpäinkääntyneet oksat poistetaan kokonaan. Näin latvuksesta saadaan ilmava ja sopusuhtainen. Lisäksi voidaan säädellä puun korkeutta ja helpottaa näin hedelmien poimimista. Leikatessa poistetaan liian tiheässä olevat oksat, väärin suuntautuneet ja vioittuneet oksat sekä terävät oksakulmat. Toisiaan hankaavista oksista heikompi poistetaan kokonaan. Hedelmäpuista keväällä leikataan omena- ja päärynäpuut. Syksyllä leikataan kirsikka-, luumu- ja kriikunapuut. Päärynä-, luumu-, kirsikka- ja kriikunapuut eivät vaadi vuosittaista leikkausta, vaan ne saavat kasvaa vapaammin.

Kirsikka