Fruktträdsplantorna kommer i kruka, och de kan planteras när marken är avfrostad, dvs. från tidig vår till sen höst. Planteringsgropen bör bara tillräckligt stor, ca. 80-100 cm i diameter. Rotklumpen placeras intakt i gropen, och placeras så att den övre kanten av rotklumpen blir i samma nivå med muldytan.

Planteringsympning:  Beskär ca. 1/3 av kvistarna, och ca. hälften av längden. Den sista knoppen bör alltid peka utåt från trädet, och kvistarna beskärs så nära knoppen som möjligt, utan att skada den. Den möjliga andra toppen och skadade kvistar avlägsnas.

Vård-ympning: Åren efter planteringen sköts ympäningen på samma sätt som under planteringsåret. Beskär ca. 1/3 av kvistarna, och de inåtvända kvistarna avlägsnas. Så blir kronan luftig och proportionell. Dessutom kan trädets höjd justeras för att göra det lättare att plocka frukterna. Vid beskäring avlägsnas de för täta kvistarna, kvistar som växer åt fel håll, felaktiva kvistar och vassa svängingar i kvistarna.

 

Av fruktträden beskärs äppel- och päronträd på våren. Körsbärs-, plommon- och krikonträd beskärs på hösten. Päron-, plommon-, körsbär- och krikonträd kräver inte beskärning årligen – de får växa friare.